logo
  • 24 JAN 19

  Mogelijk rol mondbacterie bij ziekte van Alzheimer

  In verschillende kranten (Volkskrant, Telegraaf) stond vandaag een artikel dat een bacterie die tandvleesontstekingen veroorzaakt mogelijk ook een rol speelt bij de ziekte van Alzheimer. De resultaten komen van een verkennend onderzoek. Experts twijfelen daarom of er werkelijk een verband is.

  In het onderzoek werden bacteriën die een belangrijk rol spelen bij tandvleesontstekingen (Porphyromonas gingivalis) ook gevonden in de hersenen van overleden Alzheimer patiënten. Dit is een interessante vinding, want de bacteriën blijken ook in staat om de hersencellen te beschadigen. Daarnaast hebben de onderzoekers een middel gevonden die de bacterie kan bestrijden.

  Niet de eerste keer

  Het is zeker niet de eerste keer dat bepaalde stoffen, virussen of bacteriën worden gevonden in de hersenen van overleden Alzheimerpatiënten. Vorig jaar vond men bijvoorbeeld bepaalde virussen en eerder al Lyme bacteriën, maar ook stoffen als ijzer en aluminium. Schijnbaar worden de hersenen op latere leeftijd steeds kwetsbaarder, waardoor stoffen en ziekteverwekkers er toe door kunnen dringen. Een belangrijke vraag is daarom. Is de mondbacterie ook de oorzaak? Dit kleine onderzoek geeft al belangrijke aanwijzingen waarom deze bacterie waarschijnlijk een niet zo grote rol speelt. Want de mondbacterie werd niet alleen gevonden bij mensen met alzheimer, maar ook bij 5 van de 6 mensen zonder de ziekte. Schijnbaar kan de bacterie ook aanwezig zijn, zonder dat er alzheimer ontstaat.

  Meer onderzoek

  Wetenschappelijk is de vinding interessant. Spelen deze bacteriën een rol? Versnellen ze mogelijk het ziekteproces? Hoe kan dat dan precies en wat kunnen we er dan aan doen? Vervolgonderzoek moet hier antwoorden op geven. Een goede mondhygiëne, samen met regelmatige controle van uw mond biedt goede bescherming tegen tandvleesontstekingen waarbij de bacterie een rol speelt.

  Bron: Alzheimer Nederland.