logo

De immediaat prothese

Wanneer uw tandarts en/of behandelaar samen met u de beslissing heeft genomen om uw resterende tanden en kiezen te trekken, dan krijgt u een noodkunstgebit, ook wel immediaat prothese genoemd.

Het doel van de immediaat prothese is tweeledig: ten 1e loopt u niet zonder tanden en kiezen in uw mond, waardoor u beter sociaal functioneert en kunt kauwen. Ten 2e werkt de immediaat prothese als een noodverband. De prothese dient als een drukverband om de verse wonden af te sluiten en de zwelling te beperken.

Belangrijk! Direct na het trekken van uw tanden en/of kiezen, mag u de immediaat prothese NIET uitdoen.

Doet u dit wel, dan bestaat de kans dat u de prothese de eerste tijd niet meer in de mond krijgt. Na 1 tot 3 dagen zal uw behandelaar de prothese uit uw mond halen. De eerste pijnlijke plekken worden ontlast door de immediaat prothese te beslijpen.

Verwacht niet te veel van uw immediaat prothese. Wij doen er alles aan om de prothese aan te passen zodat deze zo comfortabel mogelijk zit. Waarschijnlijk moet u meerdere afspraken maken om de prothese aan te laten passen. In de eerste maanden past uw kaak zich aan en past de prothese niet goed. Neem bij pijn of drukplekjes altijd contact op!

Twee maanden nadat uw tanden en kiezen zijn getrokken, wordt de immediaat prothese opgevuld met een zachte laag. Hierdoor ontstaan minder drukplaatsen en past de prothese beter.

Vier maanden nadat uw tanden en/of kiezen zijn getrokken, wordt de prothese opgevuld met een harde laag, waardoor die beter past en ook iets dunner gemaakt wordt.

Zes maanden tot een jaar nadat uw tanden en/of kiezen zijn getrokken, wordt een nieuwe prothese gemaakt. De immediaat prothese is dan niet meer toereikend. De kaakwallen zijn zodanig veranderd, dat alleen een nieuwe prothese verantwoord is. Uw nieuwe prothese zal veel beter passen, heeft een betere esthetiek (is dus mooier) en een beter kauwvermogen.

Veelgestelde vragen

  • Mag ik mijn immediaat prothese 's nachts dragen?

    Alleen de eerste paar dagen MOET u de immediaat prothese inhouden, dus ook ’s nachts! Daarna houdt u ‘s nachts de prothese uit uw mond en legt u deze in een bakje met water. Dit geldt voor iedere prothese, ook voor implantaat gedragen protheses.

  • Waarom past de immediaat prothese zo slecht?

    Nadat uw tanden zijn getrokken zal de kaak slinken. De prothese is op een model gemaakt waar de tanden nog aanwezig waren. U kunt het vergelijken met een huis (de prothese), waarbij de fundering (de tanden) er onderuit is gehaald en later weer opgevuld.

  • Blijft mijn kaak slinken?

    Ja. Maar met een goed passend kunstgebit veel minder. Daarom is het noodzakelijk dat u om de 2 tot 3 jaar uw kunstgebit laat opvullen en na 5-7 jaar laat vernieuwen.